פענוח ציורי ילדים שלב אחר שלב בעבודתו של מפענח ציורים מומחה – מודלים בפענוח ציורים.
במהלך השנים במסגרת עבודתי כמומחה בפענוח ציורי ילדים, אני נשאל , מה כולל בתוכו תהליך של פענוח ציורי ילדים. במדריך המקיף הזה אדריך אתכם בתהליך שלב אחר שלב של פענוח ציורי ילדים, תוך הסתמכות הן על ממצאי מחקר והן על תובנות מעשיות מניסיוני האישי בתחום. אני תקווה שלאחר מאמר זה, התהליך יהיה ברור לכל ההורים ואנשי המקצוע. ציורי ילדים הם סוג של תקשורת לא מילולית, ולעתים קרובות הם משקפים את מחשבותיהם, רגשותיהם וחוויותיהם. כפי שאמרה פעם הפסיכולוגית והחוקרת, ד"ר מריה מונטסורי, "הילד הוא המורה".
לאחר ולאור הניסיון של עשרים שנה בשטח פענוח ציורי ילדים כמפענח ציורי ילדים, פיתחתי מספר מודלים שונים של פענוח. למעשה בעבודתי אני מחלק את תחום פענוח הציורים לשלושה מוקדי עבודה.
העבודה הפרטנית, העבודה המשפחתית ועבודה של גישור ופתרון סכסוכים בעזרת פענוח ציורים.
העבודה הפרטנית מתחלקת לשני סוגים,
הראשון, עבודה נקודתית מול ציור שיש ממנו חשש לפגיעה כזאת או אחרת במי שצייר את הציור.
השני , עבודה פרטנית למטרת פענוח לכתיבת דוח פענוח, בעזרתו ניתן להרכיב תוכנית טיפולית על פי הממצאים שהתגלו בציורים.
עבודה משפחתית
לא מעט משפחות חיות בסיר לחץ, ההורים שחיים בהשרדות יום יומית מביאים הביתה אל תוך המשפחה מערכת לחצים שמשפיעה על החיים בבית, החל מהקשר עם בן או בת הזוג דרך מערכות היחסים מול הילדים. הלחץ משפיע על חיי המשפחה, על התפתחות הילדים וההתמודדות היום יומית בחברה ובבתי הספר.
בעבודה עם המשפחה אני משלב את המודל הייחודי שפיתחתי בו כל המשפחה משתלבת במערך ותהליך פענוח הציורים. בסופו של דבר מקבלים תמונה ברורה של מערכת היחסים בתוך המשפחה, של מוקדי החיכוך בתוך המשפחה. בעזרת התוצאות שהתקבלו, נבנית תוכנית מיוחדת לשיפור מערכת היחסים בתוך המשפחה.
התחום שלישי שבו אני עוסק בתחום הפענוח, הוא גישור ופתרון סכסוכים בעזרת מודל מיוחד שמכיל בתוכו תהליך מיוחד של קרוב ופתיחת דו שיח. הכל בעזרת פענוח ציורים.
למעשה תהליך פענוח הציורים הוא זה בכל אחד מהמודלים , ההבדל הוא איסוף התוצאות ומטרת התוכנית לשמה אנחנו מבצעים את הפענוח.
הנה השלבים בתהליך פענוח ציורי ילדים
שלב 1: תצפית והופעות ראשוניות
הצעד הראשון בפענוח ציורי ילדים הוא להתבונן בקפידה בציור לקבל רושם ראשוני על סמך מה שאתה רואה. בשלב הזה אני משתמש גם באינטואיציה שלי, לעיתים אני גם מנסה לחוש אנרגטית את הציור והמסרים שהוא מעביר אנרגטית. בשלב הזה אני שם לב לתוכן, לסמלים, לצבעים ולהרכב הכללי של הציור, תוך שימת לב לכל נושא או מוטיבים חוזרים ובולטים.
דוגמה למחקר: מחקר שפורסם ב-Journal of Child Psychology and Psychiatry מצא שהתרשמות ראשונית מציורי ילדים יכולים לספק תובנות חשובות לגבי הרווחה הרגשית וההתפתחות הקוגניטיבית שלהם. על ידי התבוננות בתוכן ובסמליות של הציורים, החוקרים הצליחו לזהות דפוסים המתואמים עם גורמים פסיכולוגיים שונים.
שלב 2: ניתוח סמלי
לאחר שביצעתי תצפיות ראשוניות, אני מתחיל להעמיק במשמעות הסמלית מאחורי האלמנטים הקיימים ברישום. מנסה להבין את המשמעות של סמלים נפוצים כגון אנשים, חיות, חפצים והגדרות, כמו גם כל סמל ייחודי או יוצא דופן שעשוי לדרוש פרשנות נוספת.
דוגמה למחקר: מחקר שנערך על ידי הפסיכולוגית ד"ר אנה סמית' חקר את השפה הסמלית של ציורי ילדים וזיהה מספר נושאים וסמלים מרכזיים הנפוצים ביצירות האמנות שלהם. על ידי ניתוח התוכן הסמלי של הציורים, הצליח ד"ר סמית לחשוף תובנות לגבי ההתפתחות הקוגניטיבית והרגשית של ילדים.
שלב 3: הקשרים ופרשנות
לאחר מכן, חשוב לשקול את ההקשר הרחב יותר שבו נוצר הציור, כולל גיל הילד, שלב ההתפתחות, החוויות האישיות והרקע התרבותי של הילד. מידע זה חשוב מאוד , במידע הקשרי מקבלים את הכלים כדי לפרש את הסמליות ולהבין את המחשבות, הרגשות והמניעים הבסיסיים מאחורי הציור, מה שמביא לדיוק גבוה יותר בתהליך הפענוח, הסטייה קטנה ככל שלוקחים בחשבון יותר הקשרים.
דוגמה למחקר: מחקר שפורסם בכתב העת לפסיכולוגיה חינוכית הדגיש את החשיבות של התחשבות בגורמים ההקשרים בעת פירוש ציורי ילדים. על ידי התחשבות במאפיינים האישיים וההשפעות הסביבתיות של הילד, החוקרים הצליחו להשיג הבנה מעמיקה יותר של המשמעות מאחורי היצירה.
שלב 4: תקשורת ואימות
לאחר שניתחתי את הציור ויצרתי פרשנויות ראשוניות, חיוני במידת האפשר , לתקשר עם הילד כדי לאמת את מחשבותיו, רגשותיו וחוויותיו. אני מעודד את הילד לחלוק את נקודת המבט שלו על הציור, לשאול שאלות פתוחות כדי לעורר דיון, ולספק אימות ותמיכה ליצירתיות ולביטוי העצמי שלו. כמו שציינתי לעיתים, תלוי בנסיבות לא ניתן לדבר עם הילד, או אז יש צורך להצליב מידע נוסף שיכול להגיע מההורים או הגורם המפנה.
דוגמה למחקר: מחקר שפורסם בכתב העת Journal of Child and Family Studies הדגיש את החשיבות של אימות ציורי ילדים כצורה של תקשורת וביטוי עצמי. על ידי דיאלוג עם הילד על יצירות האמנות שלהם, החוקרים הצליחו להשיג תובנה על עולמם הפנימי ולטפח תחושת העצמה ותיקוף.
שלב 5: תיעוד ומעקב
לבסוף, אני מתעד את התצפיות, הפרשנויות והאינטראקציות שלי עם הציור של הילד לצורך התייחסות ומעקב עתידיים. אני שומר תיעוד מפורט של הציור עצמו, כמו גם כל הערות או הרהורים על הניתוח והתקשורת שלי עם הילד. יש חשיבות גדולה לתיעוד , נשתמש בתיעוד זה כדי לעקוב אחר שינויים לאורך זמן ולהודיע על תמיכה שוטפת והתערבויות לפי הצורך.
גם כאשר אני נכנס לתהליך פענוח ציורים, אני מבקש ציורים מוקדמים על מנת לקבל תמונה מדוייקת , האם חל שינוי כזה או אחר במהלך החודשים שקדמו.
דוגמה למחקר: מחקר אורך שפורסם בכתב העת Journal of Applied Developmental Psychology עקב אחר התפתחות הציור של ילדים לאורך זמן ותיעד שינויים ביצירות האמנות שלהם ככל שהם גדלו והתפתחו. על ידי תיעוד שיטתי של ציורי ילדים ומעקב אחר התקדמותם, החוקרים הצליחו להשיג תובנות חשובות לגבי מסלולי ההתפתחות שלהם.
סיכום
פענוח ציורי ילדים הוא תהליך בעל ניואנסים ורב פנים הדורש ניסיון רב, מקצועיות ואתיקה מקצועית גבוהה, המחזקים את ההתבוננות, ניתוח, פרשנות ותקשורת מדוקדקת. על ידי ביצוע התהליך שלב אחר שלב והסתמכות על ממצאי מחקר ותובנות מעשיות, ניתן לפתוח את הדלת אל התת מודע העשיר במידע ואת משמעות החבוי בתוך יצירות האמנות של כל ילד, לטפח הבנה, אימות ותמיכה בנקודות המבט והחוויות הייחודיות שלו.
מאמר זה נכתב על ידי קובי אברהם (מ.א.) שינוי חברתי באומנויות , מפענח ציורי ילדים מומחה.
מעולה תודה