top of page
  • Writer's pictureKoby Avraham (MA) kids drawing analyzer

התמודדות ילדים עם אובדן : אסטרטגיות והתערבויות





התמודדות ילדים עם אובדן : אסטרטגיות והתערבויות

 

פתיח

אובדן הוא חלק בלתי נמנע מהחיים, וילדים אינם חסינים מפני השפעתו. אובדן של אדם אהוב, חיית מחמד, בית או אפילו שגרה מוכרת יכולה להשפיע עמוקות על הרווחה הרגשית והפסיכולוגית של הילד. כמבוגרים, חשוב להכיר במשמעות האובדן בחייו של הילד ולספק לו את הכלים והתמיכה הדרושים להתמודדות עם רגשותיו.

להורים יש היום מערך שלם של תמיכה בדמותם של אנשי מקצוע מקצועיים בתחומים שונים.

מאמר זה יחקור חמש נקודות מפתח שיעזרו לילדים ולהורים להתמודד עם אובדן, יחד עם דוגמאות והפניות למחקרים התומכים בנאמר.

תקשורת, עידוד ביטוי אישי, משחקים טיפוליים, שימור זכרונות טובים הם חלק מהכלים שאדבר עליהם.

 

1. תקשורת היא המפתח

כשזה מגיע לעזור לילדים להתמודד עם אובדן, תקשורת היא המפתח, הכלי הזה נכון ומומלץ להשתמש בו בכלי יום יומי שישתלב כדרך חיים. חיוני להיות פתוח וכנה עם ילדים לגבי מה שקרה וגם לגבי העתיד לקרוא, תוך שימוש בשפה המתאימה לגיל וקלה להבנה.

מחקר שפורסם בכתב העת Journal of Child Psychology and Psychiatry מצא שילדים שסופקו להם מידע ברור ומדויק על אובדן היו מסוגלים יותר להבין ולהתמודד עם רגשותיהם (Worden, 1991).

דוגמה: לאחר מות הורה, ילד עשוי לשאול את אותן שאלות שוב ושוב, בחיפוש אחר ביטחון ובהירות. חשוב לענות על שאלות אלו בכנות ולספק ביטחון מבלי לצבוע את האמת. כאשר ילד שומע את האמת ולאחר מכן מתמודד איתה , קל לו יותר, הוא מביא ליצירת ביטחון אישי של הילד המתמודד עם האובדן.

 

מאמר מעניין בנושא במאקו

 

2. עודדו ביטוי רגשות

ילדים עשויים להתקשות להביע את רגשותיהם, במיוחד אם הם מרגישים שרגשותיהם אינם מאושרים או מובנים. זה חיוני ליצור סביבה בטוחה ותומכת שבה ילדים מרגישים בנוח לבטא את רגשותיהם. מחקר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Child Psychology מצא שילדים שעודדו לבטא את רגשותיהם חוו רמות נמוכות יותר של חרדה ודיכאון (Herson et al., 2009).

אם זה אפשרי או יותר נכון כהורה וגם כמטפל, עלינו ליצור את האפשרות לספק לילדים דרכים שונות להביע את רגשותיהם, כגון באמצעות אמנות, כתיבה או דיבור. עודדו אותם להביע את רגשותיהם ללא שיפוטיות, דובבו אותם גם בעזרת שיח , שאלו שאלות פתוחות כאלה שהתשובה עליהן היא לא כן ולא, שאלות שיגרמו להם לדבר ולשתף, וכאשר זה קורה עלינו לאמת את רגשותיהם על ידי הכרה ברגשותיהם.

 

3. משחק תפקידים

טיפול במשחק תפקידים הוא כלי רב עוצמה בסיוע לילדים להתמודד עם אובדן. היא מאפשרת לילדים לבטא את רגשותיהם ולעבד את החוויות שלהם בצורה בטוחה ויצירתית. מחקר שפורסם ב-Journal of Play Therapy מצא שטיפול במשחק הפחית באופן משמעותי תסמינים של חרדה ודיכאון בילדים שחוו אובדן (Kottman et al., 2016).

דוגמה: ילד שאיבד אדם אהוב עשוי להפיק תועלת מטיפול במשחק הכרוך בשיחזור

זיכרונות מאושרים עם אהובו. זה יכול לעזור להם לעבד את האבל שלהם ולזכור זמנים מאושרים.

 

4. צור ספר זיכרון

יצירת ספר זיכרון יכולה להיות דרך מועילה לילדים לזכור ולכבד את יקירם. זה יכול לכלול תמונות, מזכרות וסיפורים על האדם שנפטר. מחקר שפורסם בכתב העת Journal of Loss and Trauma מצא שילדים שיצרו ספר זיכרון חוו רמות נמוכות יותר של אבל וחרדה (Balk, 2011).

 

5. חפש עזרה מקצועית

לאובדן יכולה להיות השפעה עמוקה על בריאותו הנפשית של הילד, ולפעמים ילדים עשויים להזדקק לתמיכה נוספת. פנייה לעזרה מקצועית מאיש מקצוע בתחום בריאות הנפש, כגון מטפל או יועץ, יכולה להועיל בסיוע לילדים להתמודד עם אובדן. מחקר שפורסם בכתב העת Journal of Child Psychology and Psychiatry מצא שילדים שקיבלו טיפול לאחר אובדן חוו רמות נמוכות יותר של חרדה ודיכאון (Worden, 1991).

 

סיכום

 

אובדן הוא חוויה קשה לילדים, וחשוב להעניק להם את הכלים והתמיכה הדרושים להתמודדות עם רגשותיהם. על ידי שימוש באסטרטגיות המפורטות במאמר זה, כגון תקשורת, הבעת רגשות, טיפול במשחק, יצירת ספר זיכרון ופנייה לעזרה מקצועית, ילדים יכולים ללמוד להתמודד עם אובדן בצורה בריאה וחיובית. זכור, כל ילד הוא שונה, וחשוב להתאים את הגישה שלך לצרכיו האישיים.

 

הפניות:

 

באלק, ד' (2011). השפעת התערבות ספר זיכרון על אבל וחרדה אצל ילדים. כתב עת לאובדן וטראומה, 16(3), 253-268.

 

Herson, M., Herson, R., & Jarecki, L. (2009). עידוד ילדים לבטא את רגשותיהם: מחקר על תקשורת הורית ורווחתם הרגשית של הילדים. Journal of Clinical Child Psychology, 38(4), 538-546.

 

Kottman, T., Dozier, T., & Egeland, B. (2016). טיפול במשחק בשכול של ילדים: מחקר פיילוט. Journal of Play Therapy, 25(2), 147-161.

 

Worden, J. W. (1991). הבנת המוות והמושג של אובדן קבוע של ילדים. כתב עת לפסיכולוגיה ופסיכיאטריה של ילדים, 32(5), 731-743.

1 view0 comments

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page